Koolituskalender

2021 treenerite täiendkoolitused

1. 24. aprillil kell 10:00-11:30 ja 11:45-13:15 E-kursus veebiseminaridega

Kursus toimub Tartu Ülikooli Moodle´i keskkonnas

Sport ei ole vaikimisi iseenesest hea ega halb. Sport on valdkond, kus heade oskuste ja eetiliste väärtustega treenerid saavad pakkuda oma õpilaste ellu hulgaliselt väärtuslikku ja positiivset. Ent sageli kuuleme ka juhtumitest, kus spordis tegutsemine toob lastele ja noortele kaasa äärmiselt negatiivseid kogemusi, mis ei tohiks spordi juurde kuuluda. Üheks viimastest on sportlaste väärkohtlemine. Selle kursuse eesmärk on anda põhilised teadmised ja oskused, kuidas väärkohtlemist märgata, ära tunda ja ennetada. Videoloengud annavad ülevaate, millist väärkohtlemist spordis esineb, millised on väärkohtlemise riskitegurid, millised on väärkohtlemise mõjud, kuidas väärkohtlemist ennetada ja kuidas väärkohtlemise kahtluse korral tegutseda. Veebiseminaris arutame väärkohtlemise näiteid, ennetamise ja sekkumise võimalusi ning otsime vastuseid osalejate küsimustele.

Läbiviijad: Aave Hannus (spordipsühholoog) ja Brit Tammiste (Justiitsministeeriumi kriminaalpoliitika nõunik).

Maht: 8 tundi

Hind: 75 eurot

Info ja registreerumine:

https://www.is.ut.ee/pls/ois/tere.tulemast?viit=4775247

 

 

2. 20. mail kell 10.00–17.30 TALLINNAS, Väike-Paala 1, Rahvatervise Akadeemia koolitusruumis.

TEEMA:  toitumise alustalad sportliku soorituse, tervise ja kehakoostise parandamise toetamiseks;  kuidas koostada sportlasele sobivat menüüd.

 

Üha enam mõistavad treenerid, sportlased ja lapsevanemad toitumise tähtsust sportliku soorituse edendamisel. Lisaks poodiumile jõudmisele on ju oluline, et noorsportlasest kasvaks ka füüsiliselt terve täiskasvanu. See omakorda on tõstatanud küsimusi, kas sportlastele kehtivates toitumissoovitustes on tavatoitumisega võrreldes erisusi, millised on sportlase toitumise alustalad, kuidas toidukoguste ja -koostisega mõjutada keha rasvaprotsenti või tõsta lihasmassi, kuidas koostada menüüd, mis oleks ühteaegu tasakaalus ja maitsenaudinguid pakkuv jne.

Käesolev koolitus on kasvanud välja reaalsest vajadusest saada võimalikult praktilisi ja koheselt rakendatavaid teadmisi ning oskusi sportlase toidulaua katmiseks. Kõige suurema väärtusena saab koolitusel osaleja oskuse sportlase menüüd analüüsida ja koostada, kasutades selleks veebipõhist toitumisprogrammi.

 

Koolitusel käsitletavad teemad:

  • Tasakaalustatud toitumise olulisus spordis.
  • Energiavajaduse ja -bilansi hindamine lähtuvalt harrastatava spordiala valikust ja koormuse tasemest.
  • Makrotoitainete vajadus sportlastel ja õigete koguste arvestamise põhimõtted.
  • Mikrotoitainete vajadus, peamised allikad ja puuduse ennetamine ning korrigeerimine.
  • Toidulisandite vajalikkus ja valik tulenevalt treeningkoormusest.
  • Vedelikutasakaal ning õige joogi valik.
  • Toitumine rasvaprotsendi alandamiseks ja lihasmassi suurendamiseks.
  • Tõenduspõhise toitumisprogrammi (Nutridata) kasutamine menüü analüüsimiseks ja koostamiseks.
  • Täisväärtusliku, mitmekesise ja sportlase vajadustele vastava menüü koostamine.
  • Toitumise põhimõtted treeningul ja võistlustel.
  • Praktiliste näidete arutelu ning koolitusel osalejate jaoks peamiste küsimuste jaoks vastuste otsimine.
Koolituse osalustasu on 138 €* (EÕL ja ETNÜ liikmetele -5%).

Korraldaja poolt on tagatud paberkujul või digitaalsed koolitusmaterjalid. Osaleja saab tõendi 8 täienduskoolitustunniga.

Info ja registreerimine: https://rahvatervis.ee/kursused/sportlase-toitumise-alustalad-ja-menuu-koostamine/