Pühapäeval avab Hispaanias Melillas toimuval triatloni Euroopa karikaetapil oma võistlushooaja Kaidi Kivioja. Eesti Triatloni Liit uuris Kaidi käest, mis tehtud, teoksil ja tulemas.

 Kaidi, kuidas sul läinud on?

Mul on läinud väga hästi. Ma olen terve talve, välja arvatud paar nädalat jõulude ajal, kui tulin tagasi koju, oma treeninggrupi ja treeneriga Portugalis, Monte Gordos treeninud. Siin on väga head tingimused ja ma olen saanud järjepidevalt 4 kuud väga kvaliteetselt treenida.

Kas treeningud on sujunud plaanipäraselt?

Kui ma siia jaanuaris tagasi tulin, oli koroona olukord üpris kriitiline, aga õnneks me saime sarnaste erilubadega, nagu koondise sportlased Eestis treenivad, siin edasi treenida. Bassein jäeti avatuks ainult meie grupile, mis tegi meie treenimise ohutumaks. Õnneks läks olukord paremaks suhteliselt kiiresti ja me saime kõike plaanipäraselt jätkata. Üldiselt on mu trennid läinud väga hästi. Tunnen, et eelmine aasta, kui sai natukene kergemalt võtta, mõjus mu kehale ja vaimule väga hästi. Julgen isegi väita, et ma olen praegu oma elu parimas vormis.

Kes sinu treeninggruppi kuuluvad? Kas nad on sinust tugevamad/nõrgemad?

Minu treeninggrupp on üks suur väga tugevate naiste vägi. Lisaks minule on grupis kaks belglannat Claire Michel ja Valerie Barthelemy, kaks ameeriklannat Summer Rappaport ja Taylor Spivey, kaks hispaanlannat Miriam Casillas ja Cecilia Santamaria, jaapanlanna Yuko Takahashi, poolakas Roksana Slupek, prantslanna Jeanne Lehair, tšehhitar Vendula Frintova, austraallanna Natalie Van Coevorden ja austerlanna Sara Vilic. Kokku 13 naist, kellest kümnel on võimalus olümpiale kvalifitseeruda. Kõik on maailma paremikku kuuluvad sportlased, aga kõigil on oma tugevusi ja nõrkusi ning kõigil on halvemaid ja paremaid päevi. See tähendab, et iga päev peab olema 100% valmis endast maksimumi andma, mis on mulle suureks motivatsiooniks.

 Kuidas näeb välja sinu keskmine treeningnädal?

Tavalisel treeningnädalal ma ujun 6x, jooksen 6x ja sõidan rattaga 4-6x. Esmaspäev on kergem päev, mis tähendab, et ma ujun ja kas jooksen või sõidan rattaga ja käin jõusaalis. Teisipäeviti on raskem ujumine ja raskem jooks, tavaliselt staadionitrenn. Kolmapäeval on ujumine, raske rattatrenn ja kerge jooks. Neljapäev on jälle kergem päev kahe trenniga. Reedel on raske ujumine, raske ratas ja kergem jooks. Laupäeval on ujumine ja raskem jooks, tavaliselt pikemad lõigud. Nädala lõpetame pühapäeval pika rattasõiduga, mis kestab tavaliselt 3,5-5 tundi ja kergema jooksuga. Selline on meie nädala üldine ülesehitus, aga trennide sisu varieerub. Mu treeneri filosoofia on järjepidevus ja meie üks trennipäev ei ole kunagi midagi hullumeelselt rasket. Paljud ilmselt suudaksid minu ühe trennipäeva või isegi -nädala kaasa teha.

 Mis on sinu jaoks raskeim(ad) trenn(id)? Mida eriliselt naudid?

Eks ujumine on endiselt see, millega ma kõige rohkem vaeva pean nägema ja ujumistrennid on kõige raskemad. Eriliselt naudin pühapäevaseid pikki rattasõite ja staadionitrenne.

Millised on hooaja eesmärgid?

Iga hooaja eesmärgiks on areneda sportlasena ja inimesena. Aga sel aastal on kindlasti olümpia see kõige tähtsam võistlus, millele me keskendume.

 Kui kaugel oled OM-i piletist?

Hetkel olen ma olümpiakvalifikatsiooni nimekirjas suhtleliselt kindlalt sees. Kokku on 55 kohta ja ma olen nimekirjas 41. Seis on kindasti palju parem kui 2016. aastal enne Riot. Aga enne, kui see nimekiri lukku läheb, on kavas veel 5 võistlust.

Millised võistlused on pärast OM-i tähtsuselt järgmised?

Hetkel ongi tähtsad veel need võistlused, mis jäävad kvalifikatsiooni perioodi, et oma koht 100% kindlustada. Seda, milliseid võistlusi ma peale OM-i teen, veel kindlalt ei tea.

 Millised võistluskohad on sulle eriti meeldinud/sobinud? Miks?

Mulle meeldivad ja mu tugevustega sobivad enamasti võistlused, kus on raske rattarada nagu Karlovy Vary, New Plymouth ja Arzachena. Aga mu vaieldamatu lemmikkoht võistlemiseks on kindlasti olnud Tartu! Teisel kohal on New Plymouth, sest seal on lihtsalt nii ilus ja sealne kogukond on niivõrd külalislahke ja tore.

Kas sul on triatlonis mõni eeskuju?

Hetkel on igapäevaselt mu suurimad eeskujud kindasti mu treeningpartnerid.

Kas vahel koduigatsus ka kimbutab? Mis selle vastu aitab?

Ma olen juba mitmeid aastaid niimoodi elanud, et suurema osa aastast olen kodust eemal. Eks ikka tekib vahel koduigatsus, aga siis saab alati teha koju videokõne.

Kuidas sisustad trennivaba aega?

Ma veedan palju aega looduses ja mulle meeldib väga lihtsalt jalutada või matkata. Mulle meeldib ka palju lugeda, podcast’e kuulata või midagi Netflixis vaadata.

Oled maailmas palju ringi reisinud. Kuhu soovitad tavaturistina minna?

Minu lemmikkohad, kuhu ma reisinud olen, on Uus-Meremaa ja Island. Mõlemad on küll natuke kaugemad sihtkohad, kuhu reisimine on keerulisem, aga kindlasti seda väärt.

 Eesti võistlustel on sul kaasa elamas oma fännid. Kes nad on ja kas nad käivad välisvõistlustel ka kaasa elamas?

Mu number üks fännid on kindasti mu elukaaslane Hans ja mu perekond, kes käivad ka välisvõistlustel. Ja mu sõbrannad, kes on alati plakatitega Tartus kohal ja üks kord isegi Austraalias.

Kes on su selle hooaja toetajad?

Mu suurimad toetajad, tänu kellele ma seda kõike teha saan, on Alexela, Värska, EOK ja ASICS World Triathlon Team.

 Mis mõtete ja eesmärkidega lähed pühapäeval hooaja avastarti?

Esimene võistlus on hea võimalus kõike, millele ma trennides olen keskendunud, praktikasse panna. Ja lihtsalt tuletada endale meelde kõike võistlemisega seonduvat. Lähen eesmärgiga anda endast parim, et näha, kus mu vorm täpsemalt on ning millega veel tööd peab tegema.

 Kus pärast Melillat järgmisena stardid?

Kindlasti Lissaboni ja Arzachena MK-etapid.

 

Eliidi naistele antakse pühapäeval Melillas start kell 17:30 Eesti aja järgi. Tänase seisuga on stardis 69 naist ning Kaidi võistlusnumber on 16.